img

Elköteleződésünk

A fenntarthatóság

útján

Fenntarthatóság a Milkánál

A Cocoa Life a Mondelēz International világszerte működő fenntartható kakaótermesztési programja. A kakaó üzletünk számára döntő fontosságú, ugyanis ez tejcsokoládénk legfontosabb hozzávalója. Célunk a kakaótermelők és családjaik élet- és munkakörülményeinek javítása, és a kiváló minőségű kakaó termelésének biztosítása. A Cocoa Life segít nekünk abban, hogy „jól csináljuk“.


img

Jól csinálni azt jelenti, hogy szembenézünk azokkal a komplex kihívásokkal, melyek előtt a kakaótermelők és közösségeik állnak. Ezek közé tartoznak például a klímaváltozás, a nemek közötti egyenlőtlenségek, a szegénység és a gyermekmunka. A Cocoa Life 6 kakaótermelő országban néz szembe ezekkel a kihívásokkal: Ghána, Elefántcsontpart, Indonézia, Dominikai Köztársaság, India és Brazília. A Cocoa Life ezekben az országokban segít azoknak, akiknek a kakaó biztosítja a megélhetésüket. Munkánk célja, hogy a kakaótermelést megtérülő, jó hozamú üzletté tegyük a termelők számára. Támogatjuk az összetartó közösségek kialakulását, erdők megőrzését és területek újraerdősítését.

Logo Mondelez International - Cacao Life

10 év alatt a Cocoa Life 400 millió dollárt ruház be, hogy támogathasson 200.000 kakaótermelőt, valamint, hogy javítson a kakaótermelő közösségekben élő több mint egymillió ember életkörülményein.

2025-ig minden Mondelēz International csokoládé- és tejcsokoládémárka a Cocoa Life-on keresztül szerzi be kakaóját.

Photo Classroom

A gyermekek jólétéért

Elítéljük a gyermekmunkát, ennek érdekében partnereinkkel együttműködésben a gyermekmunkát okozó tényezők megszüntetésén dolgozunk, a termelőközösségekre összpontosító, átfogó stratégiával. A gyermekmunka ellen folytatott harcunk 3 lépésben valósul meg: megelőzés, felügyelet és megszüntetés, ahol a súlypont a gyermekmunkát okozó valós tényezők felszámolásán fekszik. Segítünk a kakaótermelő gazdáknak a sikeres gazdálkodásban, kitartóan dolgozunk a szegénység megszüntetésén, küzdünk a nők egyenjogúságáért, segítünk a közösségeknek az oktatási infrastruktúra létrehozásában, hogy lehetővé váljon a gyermekek iskoláztatása.

A gyermekmunka megszüntetése Kelet-Afrika kakaótermelő vidékein nem olyan feladat, melyet egyedül meg tudunk oldani. Erős partnerekkel – mint a World Cocoa Foundation (WCF), vagy az International Cocoa Initiative (ICI) – az oldalunkon hozunk létre egy, a gyermekmunkát okozó tényezők ellen sikeresen küzdő stratégiát.

Photo FPO

Stratégiánk erősítése érdekében megbíztuk az Embode emberijogi tanácsadó szervezetet, hogy végezzen gyermekmunkát ellenőrző vizsgálatokat Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia kakaótermelő közösségeiben. Az Embode javaslatára együtt dolgozunk kormányzati hatóságokkal, beszállítókkal és civilszervezetekkel.


További információ a Cocoa Life programról az alábbi oldalon érhető el: www.cocoalife.org

A fenntartható pálmaolaj termesztésért

A klasszikus/hagyományos Milka tejcsokoládénk nem tartalmaz pálmaolajat, töltelékeink, valamint egyes süteményeink és kekszeink azonban igen. A pálmaolajat jól láthatóan feltüntetjük a termék hozzávalóinak listájában. A pálmaolaj, tulajdonságainak köszönhetően, receptjeink fontos alapanyaga.

Foto zu Palmölanbau

Jól kenhető, szobahőmérsékleten krémes állagú és sok területen hasznosítható, ezáltal értékes és nélkülözhetetlen nyersanyaga az élelmiszerelőállításnak. Megteszünk mindent a pálmaolaj fenntartható beszerzéséért, az erdőirtások megállításáért, a természetes életterek megtartásáért, az emberi jogok védelme és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében. 2018 óta pálmaolajunk 100%-át olyan beszállítóktól vásároljuk, akik fenntartható és transzparens módon működnek.

Különböző okai vannak annak, hogy mi, mint sok más vállalat is, pálmaolajat használunk. Nem utolsó sorban azért, mert alternatíváinak (mint például a szójának) ötször annyi termőterületre lenne szüksége, ugyanakkora mennyiségű olaj előállításához. Ez alapvető jelentőséggel bír, egy olyan világban, ahol szűkös a mezőgazdaságilag hasznosítható terület. Éppen ezért határozott meggyőződésünk, hogy a pálmaolaj fenntartható termelése a megfelelő stratégia, melyet a pálmaolajjal kapcsolatos akciótervünkben is megfogalmazunk.

A Mondelēz International Pálmaolaj Akciótervről itt olvashat: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil