Question and Answer

FARMEREK

Ki a Milka fő tejbeszállítója?
Szorosan együttműködünk a helyi tejalapanyag-forgalmazókkal, hogy a Milkához használt alpesi tej kis családi farmokról érkezzen. Számos beszállítóval dolgozunk, és a szerződéseinket is rendszeresen frissítjük – így bizonyosodunk meg, hogy beszállítóink a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek.

ALPESI HEGYVIDÉKEK VÉDELME

Milyen hosszútávú kezdeményezésekkel tervezi a Milka támogatni az alpesi gazdálkodást?
Az alpesi tej beszerzése alapvető része a helyi közösségek és farmerek iránti elkötelezettségünknek. A Milka összes teje egy 100 kilométeres alpesi körzet körülbelül 800 farmjáról származik, melyeken átlagosan 60 tehenet gondoznak. Az elmúlt 120 évben azzal támogattuk a helyi alpesi farmokat, hogy kizárólag e kis régióból szereztük be a tejet. Az itt élő és dolgozó farmereknek ez a fő bevételi forrásuk, ezért igyekszünk életben tartani a tradíciót. Emellett a Hohe Tauern Nemzeti Parkkal is együttműködünk az Alpok megóvása és egy hosszútávú biodiverzitásvédő program érdekében.

Ténylegesen is együttműködik a Milka olyan partnerekkel az Alpokban, akik segítségével ezt valósággá lehet váltani?
2007 óta tart együttműködésünk a Hohe Tauern Nemzeti parkkal egy közös, a Lilához illik a Zöld elnevezésű kezdeményezés formájában. Ezzel is arra törekszünk, hogy megóvjuk és megőrizzük az Alpok egyik legnagyobb védett területét és a rá jellemző biodiverzitást. Ennek a kezdeményezésnek a középpontjában olyan programok állnak, melyek során szakértők figyelik és mérik a biodiverzitást, majd eredményeiket online oktatás és aktivitások formájában megosztják, valamint óvják és népszerűsítik a bidoverzitást különböző projektek segítségével a nemzeti park keretein belül. Hiszünk benne, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jobban megbecsüljék és szeressék az Alpokat.


Milyen hatással van az alpesi tejtermelés és tehéntartás a környezetre? Hogyan érinti a Milka beszerzési láncolata az Alpokat a klímaváltozás szempontjából?
Élelmiszergyártó cégként különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy beszerzési és gyártási folyamataink a lehető legkisebb üvegházhatású gázkibocsátással járjanak, valamint arra is figyelünk, hogy olyan beszállítókkal dolgozzunk, akik tejtermelő farmereket segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazásban. Bővebben:

TEJ


Mit takar pontosan az alpesi tej és alpesi régió fogalma?
Az alpesi tej alpesi régiókból származik. A Milka csokoládéhoz használt alpesi tejet az Alpok hegylábairól és völgyeiből szerezzük be. Amikor arról beszélünk, hogy 100%-ban alpesi tej, akkor azokra a meghatározásokra hivatkozunk az Alpok és az alpesi régió kapcsán, melyeket az Alpesi Egyezmény
* és a Német Tejipari Egyezmény fektettek le**. * Az Alpok Védelméről Szóló Egyezményt 1991-ben írták alá az alpesi államok (Ausztria, Olaszország, Franciaország, Svájc, Németország, Szlovénia, Lichtenstein, Monaco) és az EU részvételével. Az egyezmény célja az alpesi régió határokon átívelő fenntartható fejlesztése.
** A Német Tejipari Egyezmény Alpesi Szándéknyilatkozata (2012. február 14.)
A Milkához használt alpesi tej (alapanyagok) fenntartható forrásokból származik/származnak? Támogatjuk azokat az erőfeszítéseket, melyek a tejipari szektor fenntarthatóságát segítik, mint például a Tejipari Fenntarthatósági Keretrendszert, ami egy olyan belső, tejipari kezdeményezés, mely globális előírásokat fektet le a fenntartható tejtermelés érdekében. Ugyanakkor az iparági sztenderdeket is betartjuk, és folyamatosan követjük, mennyire felelünk meg ezeknek.


Mennyire érintette a veganizmus térhódítása a Milka márkát és az alapanyagokat, melyeket a csokoládéelőállításhoz használnak?
Az alpesi tej az elmúlt 120 évben kulcsfontosságú összetevője volt a Milkának, és fontos szerepet játszik a Milka finom, gyengéd ízének kialakításában, amit olyan jól ismernek és annyira szeretnek a fogyasztóink. Örülünk neki, hogy az emberek most már széles palettáról választhatnak, ha tejről van szó, és teljesen tiszteletben tartjuk azok választását is, akik vegán termékeket fogyasztanak. A Milkánál továbbra is arra törekszünk, hogy fogyasztóinkat csodálatos ízű csokoládénkkal kényeztessük, és az alpesi tej elengedhetetlen alapanyag lesz számunkra a jövőben is.


A Milkához használt tej folyékony/természetes?
100%-osan természetes alpesi tejet használunk, ami egy 100 kilométeres alpesi körzetből, körülbelül 800 farmról származik, melyeken átlagosan 60 tehenet gondoznak.


Nem teljesen tiszta, hogyan képes ilyen kevés farm/tehén a Milka számára elegendő tejet termelni.
A 100%-os alpesi tej csupán egy a számos kulcsösszetevőből, melyeket gyengéd ízű csokoládénk előállításához használunk. További elengedhetetlen alapanyagok például a cukor, a kakaóvaj, a kakaósűrítmény, és egyéb hozzávalókat is használunk esetenként, például mogyorót vagy különböző ízeket. Mivel a tej csupán egyik alapanyaga csokoládénknak, a körülbelül 800 farmon gyengéden megtermelt tej bőséges forrást jelent.


A Milkához használt tej organikus, legelői tej, vagy hitelesített például a Fairtrade által?
Az általunk használt alpesi tej nem organikus és nem hitelesített egyetlen szervezet által sem.
Az Alpok létfontosságú elemei a Milka márkának, lévén, hogy 1901-es alapításunk óta alpesi tejet használunk. Azért vásárolunk alpesi tejet, mert meggyőződésünk, hogy ettől olyan gyengéd ez a különleges csokoládé. A tej minőségi farmokról származik az alpesi régió egy 100 kilométeres körzetéből. Ezen a vidéken egymást érik a dús, zöld legelők, melyek a lehető legjobb feltételeket nyújtják a tehenek és a magas minőségű tej számára. Az alpesi tej szintén része a közösségek és farmerek iránti elkötelezettségünknek. Ez a tej körülbelül 800 farmról származik, melyeken átlagosan 60 tehenet gondoznak. A legtöbb farmot kisgazdaság formájában családok működtetik, és a hagyományt generációról generációra adják tovább. Büszkék vagyunk arra, hogy kis, helyi, alpesi farmokat segítünk a boldogulásban ezen a csodálatos tájon, és arra törekszünk, hogy ezt a gazdag hagyományt megőrizzük.


A Milka összes termékében használják az alpesi tejet (alapanyagokat)?
A Milka egy olyan termék, amely hűséges saját örökségéhez és hagyományaihoz, ezért az összes, a csokoládénkhoz használt alpesi tejet egy 100 kilométeres körzetből, körülbelül 800 farmról szerezzük be. A tej az Alpok völgyeiből és alpesi hegylábakról származik. Valójában a Milka kizárólag az alpesi országokból származó tejet használ a csokoládéjában már több mint száz éve. Amikor arról beszélünk, hogy 100%-ban alpesi tej, akkor azokra a meghatározásokra hivatkozunk az Alpok és az alpesi régió kapcsán, melyeket az Alpesi Egyezmény* és a Német Tejipari Egyezmény fektettek le**.
* Az Alpok Védelméről Szóló Egyezményt 1991-ben írták alá az alpesi államok (Ausztria, Olaszország, Franciaország, Svájc, Németország, Szlovénia, Lichtenstein, Monaco) és az EU részvételével. Az egyezmény célja az alpesi régió határokon átívelő fenntartható fejlesztése. ** A Német Tejipari Egyezmény Alpesi Szándéknyilatkozata (2012. február 14.)


A Milka farmjai közül hány található az Alpok előhegységein vagy hegyvonulatain?
A Milka egy olyan termék, amely hűséges saját örökségéhez és hagyományaihoz, ezért az összes, a csokoládénkhoz használt alpesi tejet egy 100 kilométeres körzetből, körülbelül 800 farmról szerezzük be. A tej az Alpok völgyeiből és alpesi hegylábakról származik. Valójában a Milka kizárólag az alpesi országokból származó tejet használ csokoládéjában már több mint száz éve. Amikor arról beszélünk, hogy 100%-ban alpesi tej, akkor azokra a meghatározásokra hivatkozunk az Alpok és az alpesi régió kapcsán, melyeket az Alpesi Egyezmény* és a Német Tejipari Egyezmény fektettek le**. * Az Alpok Védelméről Szóló Egyezményt 1991-ben írták alá az alpesi államok (Ausztria, Olaszország, Franciaország, Svájc, Németország, Szlovénia, Lichtenstein, Monaco) és az EU részvételével. Az egyezmény célja az alpesi régió határokon átívelő fenntartható fejlesztése. ** A Német Tejipari Egyezmény Alpesi Szándéknyilatkozata (2012. február 14.)


Kínában és a világ más részein is kapható a Milka. Ezek a termékek is az alpesi régióból származó tejet tartalmaznak?
Igen. Minden Milka csokoládé előállításához az Alpokból származó tejet használunk, beleértve a nem EU-s piacra szánt termékeinket, így a Kínában forgalomba kerülőket is.

Milyen adalékanyagokat és stabilizátorokat adnak a tejhez és a csokoládéhoz?
Kizárólag magas minőségű alapanyagokat használunk, hogy létrehozzuk a gyengéd ízű Milka csokoládét, melyet fogyasztóink olyan jól ismernek és szeretnek. A Milka csokoládé alapösszetevői a kakaó, a tej és a cukor. Alkalmanként más összetevőket is használunk, mint például mogyorót és különböző ízeket. A termékeinkben használt összes összetevőt jól láthatóan feltüntetjük a csomagoláson, hogy segítsük a fogyasztókat a tudatos vásárlásban.


Folyton a Milka természetességét hangsúlyozzák, hogy a fogyasztók azt higgyék, „egészséges” csokoládét esznek. Ellenben a Milka E476-ot és E471-et tartalmaz, amikről azt gyanítják, hogy karcinogén hatásúak.
(Ez a Milka Bubbly tejcsokoládé, Bubbly Caramel, Milka Peanut Crisp, Milka & TUC, Milka & LU, Milka Caramel termékekre érvényes.).Néhány csokoládénkban használunk E476-ot. Ez a hozzávaló a különböző összetevők elegyítésében segít a sima állag érdekében. Az E442-t szintén annak érdekében alkalmazzuk, hogy jobban olvadjon tőle a csokoládé.Lévén, hogy a csokoládénk minősége és biztonságos fogyasztása kiemelt jelentőséggel bír számunkra, különös figyelmet fordítunk alapanyagaink kiválasztására. Emellett minden, a termékeinkben használt adalékanyagot jól olvashatóan feltüntetünk csomagolásainkon, így a vásárlók szabadon és megfontoltan eldönthetik, hogy termékeink megfelelnek-e elvárásaiknak.


Mi a Milka álláspontja a cukor kapcsán?
A Milka csokoládé alapösszetevői a kakaó, a tej és a cukor. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk az embereknek a csokoládéfogyasztás élvezetében és a kiegyensúlyozottság elérésében, épp ezért termékeink cukortartalmának csökkentése továbbra is folyamatos cél. Az évek során több cukortartalom-csökkentést is végrehajtottunk a Milka termékpalettáján.


Tartalmaz a Milka pálmaolajat?
Egyetlen klasszikus Milka csokoládéban sem használunk pálmaoljat. A szélesebb palettát tekintve a pálmaolajat arra használjuk, hogy csokoládéink, kekszeink és egyéb termékeink töltelékeinek krémes, puha állagot adjunk. Nagyon komolyan vesszük a pálmaolajszektor kihívásait, és elkötelezettek vagyunk a pálmaolaj fenntartható, környezet- és társadalomtudatos előállítása iránt. Tudj meg többet elkötelezettségünkről:https://www.mondelezinternational.com/impact/sustainable-resources-and-agriculture/agricultural-supply-chain/palm-oil


A Milka milyen felelősséget vállal a fogyasztók körében az egészséges étkezés népszerűsítése érdekében?
Hisszük, hogy számunkra a legfontosabb cél az ízletes, gyengéd Milka csokoládé készítése, amit annyira szeretnek a fogyasztóink. Arra biztatjuk az embereket, hogy mindig mértékkel fogyasszanak csokoládénkból, így mindannyian szabadon, az ajánlott napi fogyasztási mennyiség túllépése nélkül, élvezhetjük, amit szeretünk. A Ezért kínálunk egyszeri fogyasztási lehetőségeket is, melyek 250 kalóriát vagy kevesebbet tartalmaznak.

KAKAÓ

Mi a Cocoa Life program?
A Milkánál elhivatottságunk a csokoládé (opcionális: A Milkánál elhivatottak vagyunk a csokoládéval kapcsolatban.). Mivel termékeink alapja a kakaó, ezért a Cocoa Life révén megbizonyosodunk, hogy méltó kakaó kerül a csokiba. A Cocoa Life-on keresztül, ami globális kakaófenntarthatósági programként működik, lehetőségünk van kéz a kézben dolgozni azokkal a nőkkel és férfiakkal, akik a kakaótermelésből élnek. Közösen hozunk létre olyan megoldásokat, melyeknek köszönhetően a kakaótermesztés egy virágzó üzletág lesz az épülő közösségekben, amik így önfejlesztőkké válnak, és természetes erőforrásokat takarítanak meg. Elértük, hogy a Cocoa Life logo választásával mindenki úgy szeretheti a csokoládénkat, mint mi, mert tisztességes és fenntartható módon állítjuk elő. .


Hogyan vesz részt a Milka a Cocoa Life-ban?
A Milka 2018-ban csatlakozott a Cocoa Life-hoz, 2019 végére pedig a Milkához használt összes kakaó fenntartható módon lesz beszerezve a programon keresztül. Így segítünk 200 000 kakaótermesztőnek, és javítjuk 2022-ig több mint egymillió ember életszínvonalát a kakaótermelő közösségekben.


Hogyan végzi a beszerzést a Milka a Cocoa Life-on keresztül?
A Milka 2018-ban csatlakozott a Cocoa Life-hoz. 2019 végére a Cocoa Life-on keresztül a Milkának elegendő mennyiségű kakaót fogunk beszerezni fenntartható módon.


A Milkával együttműködő termesztők fenntartható megoldásokat alkalmaznak?
A Cocoa Life program keretén belül az egyik legfontosabb elem a kakaótermesztők környezettudatosságra való edukálása és ösztönzése. Ennek köszönhetően a termesztők képesek lesznek megóvni a földeket, ahol a kakaó terem és a környező erdőket, ezáltal hasznot hozva az ökoszisztémának és a közösségeknek is, amelyekben élnek. 2018 végéig a Cocoa Life több mint 114 000 farmert oktatott környezettudatosságra.


A Milka olyan juttatást biztosít a farmereknek, amelyből meg tudnak élni?
Egy földművelő család jövedelmét sok tényező befolyásolja, mint például a felnőtt kenyérkeresők száma, más termények, amiket termesztenek, a kakaó ára, a helyi gazdaság állapota és más munkahelyek rendelkezésre állása. Ugyanakkor az a pénzmennyiség, amire egy háztartásnak szüksége van, attól is függ, hogy hol él a család, hány tagú, milyen idősek stb. Ezért törekszünk arra, hogy egészében vizsgáljuk a kakaótermesztőket érintő problémákat, és a különböző közösségekre szabva nyújtsunk rájuk megoldást. A legtöbb kakaóbeszállító országban a termesztőket, a kakaó árán túl, a hűségükért külön is díjazzuk, hogy ezzel is támogassuk a termesztőket farmjaik fejlesztésében. Kereskedelmi feltételeink önbizalmat adnak a termesztőknek azáltal, hogy nyíltan és világosan állapodunk meg a várható prémiumban és a kakaó mennyiségében, amit minden szüretkor átveszünk tőlük. Hiszünk benne, hogy a hatékony termesztés anyagi biztonságot és olyan tudást hoz a farmereknek, amellyel a jövőben is gyarapodhatnak. Szerintünk a legfenntarthatóbb hozzáállás a bérek növekedése érdekében az, ha helyi lehetőségeket teremtünk, melyeket a helyiek kihasználhatnak a pénzkeresés és gazdasági fejlődés érdekében.


A Milka kakaótermesztői a konkurenciának is beszállítanak?
A Cocoa Life közösségeken belül lehetőséget adunk a termesztőknek kakaójuk szabad értékesítésére, szóval – noha ők Cocoa Life tagként vannak regisztrálva – bárkinek eladhatják terményeiket, beleértve a konkurenciánkat is.


TEHENEK JÓLÉTE

Hogyan bánik a Milka a tehenekkel? Mitől gyengéd ez a bánásmód? 

A tehenek jóléte, melyektől a Milkához használt alpesi tej származik, kiemelten fontos mind nekünk, mind az őket gondozó farmereknek. Beszerzésünk megfelel a német tejminőségi sztenderdek magas előírásainak, és folyamatosan azon dolgozunk beszállítóinkkal, hogy megfelelő állattartási gyakorlatokat alkalmazzanak, mint például a Tejipari Fenntarthatósági Keretrendszer előírásait. Együttműködünk beszállítóinkkal, hogy megbizonyosodjunk, a termesztők betartják ezen keretrendszer magas elvárásait, valamint a további fenntarthatósági és állategészségügyi igényeknek is megfelelnek. Például kötelező, hogy a teheneknek elegendő vize legyen, és olyan létesítményekben etessék, tartsák őket, ahol száraz almon pihenhetnek, és védve vannak az időjárástól. Mindezt rendszeresen ellenőrizzük. A tehenek hegyek ölelte, egészséges környezetben élnek tiszta levegőjű, friss legelőkön, mindeközben pedig olyan farmerek gondozzák őket gyengédséggel, akik valóban szeretik foglalkozásukat és az állatokat. Hogyan ellenőrzik / hogyan tartják be a Tejminőségi Szabványokat?
Az állatjóléti előírásokat a Tejminőségi Szabvány keretén belül háromévente Németországban ellenőrzi egy független szervezet, melynek képviselői meglátogatják a farmokat. Ha egy farm nem felel meg a Tejminőségi Szabványok küszöbértékeinek, cselekvési tervet dolgoznak ki és léptetnek érvénybe annak érdekében, hogy javítsák a farm teljesítményét és minőségét. Emellett a fő tejbeszállítónk arra törekszik, hogy olyan további kritériumoknak is megfeleljen, melyek magasabbak a Tejminőségi Szabvány által rögzítetteknél. További információ: https://www.Mondelēz international.com/impact/sustainable-resources-agriculture

A tehenek szabadon mozoghatnak? Mekkora térben élnek a tehenek?
Hiszünk benne, hogy a teheneknek a lehető legjobb környezetben kell élniük. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő ellátást biztosító létesítmények mellett elegendő szabad terük van kószálni is. A legtöbb tehén csordában él szabadmozgású istállókban, ahol menedék és kényelmes pihenőhely is biztosítva van számukra. Az időjárástól függően a szabadban is mozoghatnak.

Mivel etetik a teheneket?
Fenntartható a táplálásuk?
Hiszünk benne, hogy a teheneknek állandó vízellátásra és megfelelő táplálásra van szükségük, hogy egészségesek és életerősek legyenek. Évszaktól és helytől függően a tehenek alpesi legelők különböző füveit, friss és silótakarmányt, szénát, gabonát és bizonyos mennyiségben gyorstápot kapnak.

Hogyan bánnak a borjakkal, elválasztják őket a tehenektől?
Amint megszületnek, a borjakról külön gondoskodnak a saját kis terükben, ahol ügyelnek az egészségükre, és biztonságban tartják őket a nagyobb tehenektől. A környezet, amelyben az állatok élnek, alkalmas kell legyen arra, hogy mind fizikailag, mind hőmérsékletében kényelmes legyen nekik, hogy védve legyenek a stressztől annak érdekében, hogy természetes viselkedésüket nyújthassák. Azokat a szaporítási és gondozási módszereket támogatjuk, melyek során a teheneknek minél több szabad tér jut.

A borjakat miért nem számolják bele a farmokon tartott tehenek átlagos számába? Hogyhogy nem nőnek a farmok, ha évente születnek borjak?
A borjakat azért nem számoljuk bele a farmokon tartott tehenek átlagos számába, mert nem járulnak hozzá ahhoz a tejmennyiséghez, amit a Milkához használunk. Ez bevett eljárás az alpesi tehenészetben. A farmerek számára az összes tehén és borjú fontos. A farmok általában megtartják az üszőket a tejtermelés miatt. Néha a bikákat is megtartják a szaporítás érdekében. Hogy szabályozzák a szarvasmarhák létszámát, a borjak egy részét eladják, és más farmokon nevelik fel őket.

Ragaszkodik a Milka az állatjóléti előírásokhoz? Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk a csokoládénkhoz használt tej lehető legmagasabb minőségéről, szorosan együttműködünk beszállítóinkkal, hogy folyamatosan fejlesszék és javítsák állattartási gyakorlataikat. Hiszünk benne, hogy egy tehén jólétét öt óvó és védelmező irányelv mentén lehet meghatározni:

a .Óvjuk a teheneket az éhségtől, a szomjúságtól és az alultápláltságtól az állandó, friss vízellátás és egy olyan étrend révén, mely segít megőrizni az egészséget és életerőt.

b.Óvjuk a teheneket a kényelmetlenségtől és a kellemetlen hőmérséklettől – ezt megfelelő környezet és kényelmes pihenőhelyek biztosításával érjük el.

c. Óvjuk a teheneket a fájdalomtól, a sérüléstől és a betegségtől megelőzés, gyors diagnózis és megfelelő kezelések révén.

d. Óvjuk a teheneket a félelemtől és a stresszes helyzetektől azáltal, hogy olyan körülményeket és bánásmódot biztosítunk nekik, melyekben minél kevesebb nyomásnak vannak kitéve.

e. Óvjuk a teheneket a bezártságtól, hogy természetüknek megfelelően viselkedhessenek. Ehhez elegendő helyet, megfelelő ellátást és a többi állat révén társaságot biztosítunk nekik. 

Számos olyan erőfeszítést támogatunk, amely fenntarthatóságot hoz a tejiparba. Ez azt jelenti, hogy olyan kezdeményezések mögé állunk be, mint például a Tejipari Fenntarthatósági Keretrendszer. Ugyanakkor elismerjük az iparági előírásokat, és azt is felügyeljük, hogy mennyire felelünk meg ezeknek.


Jelen vannak olyan megoldások a Milka farmjain, mint például a szarvcsonkolás?
A Milka támogatja azokat a szaporítási programokat, melyek megelőzik a szarvcsonkolás szükségességét. Amíg a szarvcsonkolás szükségességét nem iktatjuk ki, a legjobb megoldást jelentő gyakorlatokat támogatjuk.

Hány farm látja el a Milkát tejjel?
A Milka összes teje egy 100 kilométeres alpesi körzet körülbelül 800 farmjáról származik, melyeken átlagosan 60 tehenet gondoznak. A 100%-os alpesi tej csupán egy a számos kulcsösszetevőből, melyeket gyengéd ízű csokoládénk előállításához használunk. További elengedhetetlen alapanyagok például a cukor, a kakaóvaj, a kakaósűrítmény, és egyéb hozzávalókat is használunk esetenként, például mogyorót vagy különböző ízeket. Mivel csupán egyik alapanyaga csokoládénknak, a körülbelül 800 farmon gyengéden megtermelt tej bőséges forrást jelent.

Hogyan igazolják annak helyénvalóságát, hogy olyan tejet használnak csokoládékészítéshez, ami eredetileg a borjak részére van?
 
Megértjük azon emberek nézőpontját, akik nem isznak tejet. Az alpesi tej a Milka márka magja: ettől olyan gyengéd a csokoládénk, és ezért vagyunk elkötelezettek a fenntartható tenyésztési elvek és a tejet adó állatok jóléte iránt.

Kapnak a tehenek hormonokat és antibiotikumokat?
 
A tehenek néha megbetegednek, és orvosi ellátásra van szükségük a gyógyuláshoz. A farmerek csak akkor használnak antibiotikumokat, ha abszolút szükséges a tehén egészsége érdekében. Az orvosi kezelés során antibiotikumot kapó tehenek teje nem kerül be az ellátási láncba.

CSOMAGOLÁS

Mik a Milka tervei annak érdekében, hogy termékeik csomagolását fenntarthatóbbá tegyék, vagy kiküszöböljék a csomagolási szemetet?

A Mondelēz elkötelezett abban, hogy 2025-ig minden csomagolását újrahasznosíthatóvá tegye.További vállalásaink: 

a .Az összes papíralapú csomagolásunk fenntartható forrásból fog származni 2020-ig.

b. Szintén 2020-ig 65 000 000 kg csomagolóanyaggal kevesebbet fogunk felhasználni

c. 2025-ig a világ minden piacán újrahasznosíthatósággal kapcsolatos információt fogunk biztosítani.

A Mondelēz fenntarthatósági stratégiájának két célja van: könnyebbé tenni a fogyasztók számára az újrahasznosítást, és segíteni az együttműködéseket az újrahasznosítás növelése érdekében. Folyamatosan kutatjuk az újabb lehetőségeket, hogy hogyan tehetnénk még fenntarthatóbbá a csomagolásainkat. Például ebben az évben társultunk a hulladékmentes vásárlás lehetőségét biztosító Loop bolttal, hogy kidolgozzunk és legyártsunk egy új, rozsdamentes acélból készült, újrahasznosítható tárolót a Milka termékei számára, ezáltal kiküszöbölve a csomagolási hulladékot és megfelelve a Mondelēz szélesebb körű hulladékcsökkentési stratégiáinak.

Hogyan vehetnek részt a fogyasztók az újrahasznosítási folyamatban?
Keményen dolgozunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a fogyasztók számára az újrahasznosítást az által, hogy információt szolgáltatunk nekik a világon található számos újrahasznosítási lehetőségről.

Hogyan fogja a Mondelēz 2025-ig elérni kitűzött újrahasznosítási céljait?
A Mondelēz cégek széles körével fog együttműködni annak érdekében, hogy termékeinek csomagolásait összegyűjthessék és újrahasznosítsák az egész világon. A Mondelēz ugyanakkor iparági és magán-közösségi együttműködéseket is támogat, melyek létfontosságú hulladékgazdálkodási infrastruktúrák révén csökkentik a hulladékmennyiséget, javítják az újrahasznosítási rátákat, és fenntarthatósági célokat szolgálnak.


A Milka fenntartható stratégiája hatással lesz kereskedelmi partnereire is?
Felismerjük szerepünket a csomagolási hulladék környezeti hatásában, ezért keményen dolgozunk környezetbarát céljaink eléréséért. Értékeljük kereskedelmi partnereink minden olyan erőfeszítését, melyeket azért tesznek, hogy megvalósítsák fenntartható céljaikat, és ezáltal minket is segítsenek. Értesítjük őket minden lépésről, ha egy kezdeményezésünk bármilyen hatással lehet rájuk, hisz szorosan együttműködünk velük.

 A Milkának az a cékitűzése, hogy megszabaduljon az összes műanyag csomagolástól?
 Elkötelezettek vagyunk műanyagfelhasználásunk csökkentésében és optimalizálásában minden olyan területen, ahol fenntartható és környezetbarát alternatívákat találunk. Alaposan kielemezzük minden műanyagalternatíva használhatóságát, és továbbra is igyekszünk olyan anyagokat kikísérletezni, melyek révén csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.